2011. január 12., szerda

Prekárius lettem

Amikor másfél éve mondhatni nagy dirrel-dúrral kiléptem a hagyományos szociális ellátórendszerből, megszüntetve addigi létformám, mint szociális bérmunkás, aligha terveztem, hogy kiszolgáltatottabbként térek vissza.
Természetesen ez a kiszolgáltatottság nem a szakmai tevékenységemre, hanem inkább az alkalmazásom feltételeire vonatkozik.
A prekárius kifejezés egyszerre jelenti a bizonytalan létű, részmunkaidős vagy időszakosan foglalkoztatott, határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező dolgozót. Nekem most módom nyílt ennek a kialakulóban lévő új munkaerő típusnak a megélésére, természetesen lényegéből adódóan mindössze 3 hónapig. A szakirodalom a hasonló feltételekkel foglalkoztatott alkalmazottakat prekariátus gyűjtőnévvel illeti. 
De mi vezetett arra, hogy látszólag meghazudtolva korábbi elgondolásomat és egykori szembehelyezkedésemet az ellátórendszerrel mégis visszatérjek? Ráadásul prekáriusként?
A válasz egyszerű, az okok viszont, melyek kiváltották a lehetőségét annak, hogy radikális szociális munkásként újra "kontárkodjak" a hagyományos szociális munkások terepén az paradox módon épp annak köszönhető, hogy a társadalmi problémákat rendészeti eszközökkel kívánja megoldani a jelenlegi városvezetés.
Erre lett válasz, egyes még az ellátásban dolgozó mondhatni radikális szociális munkások részéről, hogy akkor az aluljárókból kiszorított, elüldözött, kitiltott fedél nélküli embertársaink életének megmentéséért egy itthon újnak számító és koncepcióját tekintve úttörő ellátási formát hozzanak létre.
Így a létrejövő szolgáltatási forma, amely egy egyedülálló "alacsony küszöbű" vagy küszöb nélküli - kinek hogy tetszik, 15 férőhelyes, főként a helyi utcán élőkre koncentráló "intézmény", már számomra is csábítónak bizonyult már csak alapfilozófiáját tekintve ill. a kiváltó okra tekintettel, melynek létét köszönheti. 
Mindez arra sarkallt, hogy közvetlen tevékenységemmel is támogassam, hogy ez a válasz valóban megállja a helyét és bizonyítsa létjogosultságát - az egyre inkább a szociális intézmények és különböző vállalkozások érdekharcai mentén, melyek a forrásokért zajlanak - újra magukat az érintetteket emberszámba véve
Egyelőre sajnos csak 3 hónapig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése