2011. május 16., hétfő

Érpataki "szocpol modell"

224 000 forintunkba került a darutollas érpataki polgármester 3 emberen végrehajtott túlbuzgó, hagyományőrző "akciója". A magát egyszerűen csak mintatelepülésként definiáló község első embere egyfajta "reszocializációs" rendelet- és modellalkotásával "az eltartottságot követelő passzív-inaktív életformát és helytelen, meddő szemléletmódot" egy olyanra kívánja felcseréltetni a BPJ-s (bérpótló juttatás) jogosultakkal, mely "öngondoskodásra és önfenntartásra alapozódó aktív életformára és az anyagiaknak a munka által történő megteremtésére törekvő helyes szemléletmódra", irányul "melynek segítségével minél előbb megtalálja azt az aktív keresőképes tevékenységét, ami által egyre hasznosabb adófizetői tagjává válik a mindenkori társadalomnak", - hogy aztán adójából az egyre több elzárásra és börtönre ítélt, fogvatartási költségeire menjenek az adóforintjai.
A cikkemben taglalt esetben 3 ember összesen 28 nap elzárást kapott 7 évig tartó önkényes lakásfoglalásért. Ami nem csak az érpatakiaknak, hanem minden magyar állampolgárnak majd negyedmilliónyi adóforintjába került.
Először erről szerettem volna szólni posztomban, de tanulmányozva Érpatak honlapját különb, messzebb mutató dolgokra bukkantam:
Nagyon régóta verik belénk, kisiskolás korunktól kezdve kondicionálnak bennünket és riogatnak vele, hogy tanulj mert nem lesz munkád, de tovább tanulva azt is tudhatjuk, hogy ma már nem függvénye a tanulás a munkanélküliség megúszásának, sőt lennie kell munkanélküli embereknek (mármint a közgazdászok szerint). Tovább megyek, a technikai fejlődésnek köszönhetően a munkanélküliek száma folyamatosan növekszik, még úgy is, hogy sokan kénytelenek haszontalan és értelmetlen munkákat is ellátni, 
amelyre nem az emberi közösségnek, hanem a kapitalista szisztémának van csak szüksége; ügynökösködnek, szórólapot osztanak-kihordanak, reklámplakátot festenek, politikusok parádéi, egyházak és roppant bürokráciák működtetése, hadseregek és a sportvilág fenntartása, vagyon- és biztonsági őr "munkák" és a reprezentáció megannyi formája.
De visszatérve a nemzeti oldalon igen népszerű darutollas Orosz M. Zoltánra és modelljére:

A BPJ folyósításának sajátos feltételei Érpatakon a következők, csak néhány "kedvcsinálónak":
- személyi higiénia biztosítása rendszeres tisztálkodás által
- a személyi ruházat folyamatos napi szintű tisztán tartása 
- szükséges az ingatlanhoz tartozó utcafronti kerítésnek (az utcaképbe illeszkedő rendezettség szerinti megjelenésnek is eleget tevő) megléte
- munkaképes egyedülálló jogosult személy esetén a rendelkezésre álló kert 25 %-ának aktív, saját célra történő művelése konyhakerti növények és gyümölcsök termelése által (minden további személy esetén személyenként +25%)
- közszolgáltatások 2 hónapon túli díjhátralék megszüntetése
- az általa lakott ingatlan vonatkozásában az emberhez méltó élet biztosítása érdekében mindennapi életvitelhez (pihenés, alvás, főzés, étkezés, mosogatás, tisztálkodás, mosás, stb.) szükséges bútorokkal, berendezési tárgyakkal, eszközökkel felszereltnek kell lenni

Lőrinci város már átvette az ultrakonzervatív, reakciós, a magánszférába beavatkozó szocpol modellt.

a radikális szociális munka válasza:
Nem lehet szabad az, akinek nem áll valódi szabadságában úgy dönteni, hogy nem kíván többet másoknak dolgozni. Nem szabadság az, ha valaki csupán a munka és az éhenhalás vagy lopás között dönthet szabadon. Nem valódi öntudat az, ha az embereket pusztán az anyagi kényszer, a túlélés kényszere szorítja rá a munkára. Nem valódi emberi közösség az, ahol a munka szükségszerűen kínos teher, mert „munkádon más keres”, ahogy József Attila írta. Egy politikai közösség minimuma - már amennyiben tényleg közösség, ahogy ezt a modern állam állítja magáról - hogy minden tagjának feltétel nélkül, alanyi jogon biztosítja az életet. Az életet, vagyis a megélhetést (alapjövedelem), ahol a munka nem olyan kényszer, amelynek nincs valódi alternatívája.
És ezután következhet a videóban is javasolt üres lakások bemelése a bérlakásrendszerbe.


kapcsolódó videó
Érpatak honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése