2017. november 7., kedd

Talyigás Katalin és Németh László




Képtalálat a következőre: „talyigás katalin”Képtalálat a következőre: „németh László művészetterapeuta”
2017-ben ők ketten kapták a Szociális Munka Napja Konferencia Szociális Szakma Érdekvédelméért és az év Szociális Szakembere díjakat.


Alább a konferencia díjátadásán elhangzott beszédek szövege olvasható:

A Szociális Szakma Érdekvédelméért díjat korábban mindig szakszervezeti tag kapta, ez most sincs másként bár a mostani díjazottunk több szempontból is különleges:
Egyrészt szociológus, szociálpolitikus ismert és elismert szakértője az időspolitika, idősgondozás, a szociális munka és a szociális képzés területnek.
Másrészt ő nem csak tag, hanem egyenesen szakszervezet alapító.
Harmadrészről díjazottunk igazi világpolgár, hiszen La Pazban született, majd élt New Yorkban és Budapesten  is –  ezt a nemzetközi szemléletet igyekezett meghonosítani Magyarországon is a szociális szférában.
A népművelődési szakon tanársegédként szociálpedagógiai műhelyet szervezett, ennek kapcsán ismerkedett meg Ferge Zsuzsával. Ekkoriban kezdődött meg a szociálpolitikus és szociális munkás képzés kidolgozása, melyben díjazottunk is részt vett, legjobb barátjával Hegyesi Gáborral. Nevéhez fűződik a VII. kerületi Esély Családsegítő Központ létrehozása. Később a  JOINT a Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány vezetője lett, jelenleg az ORZSE-n tanít, az Életet az Éveknek budapesti szervezetének vezetője és a Szociális Innováció Alapítvány ügyvezetője.
Díjazottunk mindig mindenkiben a jót keresi, ami miatt érték csalódások, de ennek ellenére is mindig arra törekedett, hogy az értékeket lássa meg másokban és ne a hibákat. Szerteágazó szakmai tudásával nem csak a formális szociális intézményi hálózat és képzésrendszer kialakításában vett részt, hanem rengeteg civil kezdeményezést indított útjára és támogatott munkájával. Tanítványai munkáját szeretettel, odafigyeléssel követi és segíti, mint kolléga, mentor és barát.
Számos kiváló könyv és tanulmány szerzője. A szociális képzésekben alapműnek számító ,,A szociális munka elmélete és gyakorlata" című könyvsorozat egyik szerzője és szerkesztője.

Talyigás Katalin díjazásával a szakma érdekvédelmének komplexitására szeretnénk rávilágítani, hiszen az érdekvédelem nem csak a munkakörülményekért és jobb fizetésekért való harcot jelenti, hanem ezek mellett a szakmaiságra és az etikus munkavégzésre való törekvést is. Mindezt képviseli Talyigás Katalin.
a konferencián résztvevő kollégák

Az idei év szociális szakemberének jelmondata:
„A világot megtanítjuk a hierarchia lebontására”
Tengerész szeretett volna lenni, mégis Mérei Ferenc, Hidas György majd Göncz Kinga is a mestere volt.
Művészetterapeutaként kezdte pályáját, majd szociális munkás és szupervizor végzettséget szerzett. Mindig elkötelezetten dolgozott a hátrányos helyzetű, nehéz sorsú emberekkel, kórházakban, börtönben, civil szervezetekben.
 1989-től kezdve vett részt a szociális oktatásban, oktatói tevékenységét hallgatói magasra értékelik.
Szakmapolitikai tudása, bátor, megalkuvásokat nem tűrő emberi tisztessége, etikai tudatossága, mely nem csak elméletben, hanem gyakorlatban is sokszor, sok helyzetben megmutatkozott - mindannyiunk számára példaértékű.
Nem volt szándékában mesterré válni, de az élete egymást követő lépései azt eredményezték, hogy a művészetterápia, a szociális munka és a szupervízió oktatásában mester lett.
Azzal a hittel és tapasztalattal dolgozik, hogy minden ember megtalálja magában a jó embert, a gyógyító hozzáállást és megtalálja azt a közeget, ahol a tudásaival és képességeivel másoknak segíteni tud.
Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a szociális szövetkezetek létrehozásában, ezért is választották meg a SzoSzöv elnökének. Adomány boltok létrehozásával hálózatba szervezésével Magyarországon egy új típusú társadalmi vállalkozást szervezett meg.
Németh László díjazásával a hosszú évek szakmai munkájának elismerését fejezzük ki azt kívánva, hogy még sokáig dolgozzon köztünk.

A díjakat a tavalyi év két díjazottja Bárócz Tímea és L. Ritók Nóra adták át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése