2018. november 6., kedd

A szegények oldalán

ez a 2018-as Szociális Munka Napja Konferencia mottója. - nem véletlenül.

2016-ban ezen a címen jelent meg Gustavo Gutiérrez és Gerhard Ludwig Müller felszabadítási teológusok könyve az Új Ember kiadónál.

A könyv az itthon kevéssé ismert radikálisnak titulált katolikus teológiai irányzatot mutatja be és annak a hétköznapokra vonatkozó hitvallásával ismerteti meg az olvasóközönséget.

Azonban napjainkban még aktuálisabb a kinyilatkoztatás, mely alól a szociális munka sem térhet ki, még ha a hagyományos (hazai tekintetben a rendszerváltás utáni uralkodó irányzat) szociális munka értékei megkérdőjeleződnek, kritika alá esnek ill. régi-új szociálpolitikai iskolák bejelentkeznek uralkodó irányzatnak.

Sőt, tulajdonképpen ebben a kiélezett szituációban
kötelessége a reakcióellenes szociális munka irányzatoknak az állásfoglalás.
Mely ha nincs a szegénység ellen, akkor nem lehet a szegények mellett, ami magában foglalja az igazságtalanság és az elnyomás elutasítását.

Akkor, amikor a kontrolláló és felügyelő amúgy elnyomó jellegű technikákat, eljárásokat a rendészeti "szegényeltüntető" még elnyomóbb technikák váltják és puszta létezése az utcán élő fedél nélkülieknek szabálysértés, akkor az ideológiák kereszttüzében álló szociális munkának újra egyértelmű és határozott kinyilatkoztatásra és értékválasztásra kell magát sarkallnia különben elveszik és a történelem margóján találja magát. 

Az idei év szociális munka napi rendezvényén, az itthoni elfogultság és sziszifuszi hétköznapi munkavégzés béklyója alól megpróbálva felszabadítani a szociális munkás társadalmat, a konferencia szervezői külföldön tevékenykedő magyar szakembereket hívtak meg, hogy a külföldi gyakorlatokat bemutatva illetve szűkebben a norvég, német, ausztriai és angol szociálpolitikai szemléletet ismertetve és ezekre a leginkább befolyást gyakorló, uralkodó és meghatározó ideológiákkal ismertesse a hazai szakembereket.

Számos speciális de a szociális munka világában szervesen jelenlévő téma: így a szenvedélybetegek, főként a fiatal és fiatal felnőttek lehetőségei az ellátórendszerben, a fogyatékosok hétköznapjait egy bentlakásos intézményben éppúgy taglalni fogja szekció, mint a folyamatos kihívásoknak megfelelni igyekvő szociális felsőoktatási képzés rendszerét vagy épp a szociális munkás, mint munkavállaló karakterét és érdekérvényesítő lehetőségeit.

A plenáris kerekasztal beszélgetésen pedig az elmúlt év hazai eseményeire reflektálnak meghívott vendégeink ismertetve azon országok sajátosságait és hasonló esetekre adott válaszait, ahonnét érkeznek.

Idén először esik hétköznapra november 12. vagyis a Szociális Munka Napja, ami 2017 óta szakszervezeti küzdelmeknek köszönhetően munkaszüneti nap!


A Konferencia ünnepi eseménye a Szociális Munka Napi díjak átadása.Facebook esemény: ITT

Részletes: program


A SZMN Konferencia eddigi díjazottjai:

Év Szociális Szakembere díj:

2013 Bende Anna
2014 Csató Zsuzsa
2015 Kalmár Szilárd
2016 L. Ritók Nóra
2017 Németh László

Érdekvédelmi munkáért díj:

2013 Csikósné Dívják Mária
2014 Tóth László
2015 Gálfi Brigitta
2016 Bárócz Tímea
2017 Talyigás Katalin

Nem szabad elfeledkeznünk, hogy az idei ünnepségre szomorú és egyben tragikus esemény veti rá árnyékát, mégpedig az inárcsi családsegítő Vas-Turcsányi Andrea meggyilkolása. Ugyanakkor a gyászoló család megsegítésére szervezett szolidaritási akció megmutatta, hog vannak még tartalékok az ágazatban és ha szükséges és nagy a baj, akkor össze tud fogni a szakma és a benne dolgozók.
Reméljük nem későn!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése