2010. november 26., péntek

Púp a háton

Júliustól az iskoláztatási támogatás természetbeni formában történő nyújtását a jegyző által kirendelt eseti gondnok biztosítja. 
A kirendelés során figyelemmel kell lenni a gyermek korára, egyéni szükségleteire és az ítélőképessége birtokában lévő gyermek véleményére. Egy eseti gondnok egyidejűleg legfeljebb tíz gyermek vonatkozásában gondoskodhat a családi pótlék természetbeni formában történő biztosításáról.
Eseti gondnok lehet:
- gyermek arra alkalmas más közeli hozzátartozója,
- az iskolai gyermek- és ifjúságvédelmi felelős,
- a védőnő,
- a családsegítő szolgálat vagy a gyermekjóléti szolgálat lehetőség szerint olyan családgondozója, aki a védelembe vétel során nem gondozza a családot,
- az átmeneti gondozást nyújtó intézmény családgondozója, az átmeneti gondozást nyújtó intézmény szakmai munkakörben foglalkoztatott alkalmazottja lehetőség szerint, aki a védelembe vétel során nem gondozza a családot,
- a polgármesteri hivatal - nem gyermekvédelmi, illetve gyámhatósági feladatokat ellátó – ügyintézője.

Azért fontos kiemelnünk, hogy ki lehet még eseti gondnok (a szociális munkások mellett), mert már jelennek meg az 50 óra hiányzást elérő iskolások, és már lőcsölik rá a cssk-s szociális munkásokra az eseti gondnoki szerepkört. Sőt ezt megelőzendő a
jegyző a közoktatási intézmény igazgatójának jelzése megérkezését követően haladéktalanul megkeresi a gyermekjóléti szolgálatot, hogy 10 munkanapon belül vegye fel a kapcsolatot a családdal, csatolja az intézmény vezetőjének a tankötelezettség nem teljesítésének okait és a tankötelezettség teljesítésének előmozdítására vonatkozó javaslatát tartalmazó írásbeli véleményét is. Olykor az igazgatók részéről oly mértékű túlbuzgóság tapasztalható ezen a téren, hogy a figyelmeztető jellegű, amúgy lelki-pszichés terror és adminisztráció általi megbélyegzéssel párosuló procedúra már 2-3 órás hiányzásnál is előfordult a gyakorlatban.
De ahogy az a kihirdetett törvényből is kiviláglik, kedves szociális munkás kollégák nem vagytok kötelesek elvállalni ezt a szociális munkához semmilyen módon és formában nem köthető feladatot. Ahogy egy kolléga javasolta legyenek eseti gondnokok azok a pedagógusok, akik ha már serényen írják a hiányzásaikat az unalmas óráikról távol maradó diákoknak ezzel feltéve mumus szerepkörükre a pontot legyenek ők "a családok hátán a púp", akarom mondani eseti gondnokok.
Radikális szociális munkásként javaslom eseti gondnok szociális munkásoknak a bojkott mellett a szabotálást vagyis a bizalomra épülő viszonyt, melyet eddig a családdal és gyerekekkel ápoltatok továbbra is fent lehet tartani, úgy, hogy papíron Ti vásároltok, amúgy meg majd behozza a számlát a szülő és lepapírozzátok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése