2010. december 29., szerda

"Nem mind 1, hogy az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik."

 - pár nappal ezelőtt beszélgettem utcai szociális munkás kollégámmal, aki ezzel az idézettel ajándékozott meg egy sztori kapcsán:

Vagyis az érzéketlen (rendőrködő) szociálisnál már csak egy rosszabb van; amikor a rendőr megpróbál "szociáliskodni".
Történt ugyanis, hogy Budapest egyik kerületében az éjjeli menedékhely a telefonon érdeklődő rendőröknek megvallotta, hogy náluk bizony van hely és jöhet még ember, rendőrkomáék felbuzdulva az információn tüstént serénykedni kezdtek és ledorgálták, az amúgy nem kiemelt aluljáró (vagyis éppen ennek köszönhetően szegregátum) placcán tartozkodó, ott életvitelszerűen tartózkodó fedél nélküli embereket, hogy "bizony tessék felállni" és "bemenni a szállóra" mert "bizony ott van hely"! "Itt nem maradhatnak" ... innen általában ismerjük a mondanivalót és az azt kísérő "kényszerítő intézkedést" is. Eddig talán még laikusként (ha azok volnánk) nem is találunk semmi kivetnivalót, hiszen a rend őrei rendeletet ill. parancsot hajtanak végre és náluk ennek nem a megkérdőjelezése, hanem haladéktalan végrehajtása a divat. Vagyis nincs semmi meglepő a sztoriban.
Ebben az esetben, fontos tényező, hogy bár az említett menedékhelyen valóban van hely, azonban az lévén nem koedukált (a hajléktalanellátó intézmények elhanyagolható része koedukált) így azon nők, akik föl lettek szólítva a hivatalos személy által, bizony értetlenkedve vették tudomásul, hogy a kerületben lévő egyetlen férfimenedékhely netán a téli hidegre való tekintettel őket is szívesen látja,(?)

Ha másra nem, akkor egyfajta vágybeteljesítő szociális munkára 50 egynéhány férfi mellé.... 

(természetesen az érintett nők nem tudtak a menedékhelyre bemenni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése