2011. március 11., péntek

Előállítottak 1 szakmai akció miatt

Személyi szabadságot korlátozó rendőri intézkedés foganatosítása miatt 2011. március 10-én 17 óra 28-tól 22 óra 45-ig a BRFK VIII. kerületi Víg u. 36. szám alatti épületében tartózkodtam.
Az ok: törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntett megalapozott gyanúja  (+ szabálysértés
kommunális hulladéktárolóból szemét kiszedéséért)
 
Anélkül, hogy bármi olyat mondanék, mely az eljárás későbbi szakaszában felhasználható lehetne ellenem megosztanám a blog olvasóival az érzéseimet és álláspontomat, hiszen sok kollégám, barátom és ismerősöm érdeklődött és aggódott hogylétem felől.
Ezt a szolidáris odafigyelést utólag is Nagyon Köszönöm Nekik!
A rendőrségen végig (a körülményekhez képest) normálisan bántak velem, pszichés vagy fizikai sérülésem nem történt. Jól érzem magam, bár ma kissé fáradt vagyok.

Szakmai akciónk sikeresnek nyilvánítható, hiszen sikerült jogi útra terelnünk az ügyet a morális árnyékbokszolás menetvesztőjéből.
Időközben a szakmai műhely és akciócsoportunk (Új Szemlélet Csoport) egyik szakembere már panasszal is élt az állampolgári jogok országgyűlési biztosánál a rendelet kapcsán, kifogásolva annak antihumánus jellegét, mely pénzbírsággal szankcionálja a "kukázást".
Ennek kapcsán 1 új szempontot szeretnék a köztudatba behozni, miszerint ha 50.000 forintra büntetnek vkit és az nem tudja kifizetni, akkor ez szabadságvesztésre való átváltásra is kerülhet, mely legrosszabb esetben az érintett kukázónak 50 nap szabadságvesztést eredményez.
Mely azonban, nem csak a VIII. kerületi, hanem minden adófizető állampolgárnak 400.000 forintjába kerül.
(1 fogvatartott napi fogvatartási költsége kb. 8000 forint)

Tehát amellett, hogy emberi jogi aggályokat vet fel ez a rendelet, még pénzügyi-gazdasági okok is szólnak ellene, arról nem beszélve,  hogy az így felduzzasztott fogdalétszám, börtönberuházásokat kényszerítene ki.
Vagyis pénzek átcsoportosítását pl. a szociális szférából a büntetés végrehajtás és börtönipar felé.
Ezt hívja a szakirodalom a zéró tolerancia elvének, melyben ez a rendelet csak egy újabb lépcsőfok a már átlépett lépcsőfokok (koldulás tiltása, hajléktalan emberek kitiltása bizonyos közterületekről) után. 
Vagyis bármit mond jelen esetben a VIII. kerületi polgármester, nem zajlik más az orrunk előtt, mint a szegénység és a szegények kriminalizálása, bűnbakképzése és ehhez mérten ennek rendészeti és büntetőeszközökkel való "terápiája".   

Mely "módszer" ellen, tegnap nem csak szakmai műhelyünk, hanem más szociális munkások és szociális szakemberek valamint a velünk egyetértők is tiltakoztak.


Kapcsolódó cikkek:
Új Szemlélet Csoport hivatalos sajtóközleménye
Barcs Miki kolléga videója
A Város Mindenkié
http://8ker.blog.hu/
index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése