2011. április 17., vasárnap

Bennünket is elnyom a SZAR

Nyugat-Európában már a hetvenes évek óta, az USA-ban már kissé előbb a radikális szociális munka egyik legartikuláltabb kritikája a hagyományos szociális ellátórendszer felé; ennek a szegényeket adminisztráció útján megbélyegző, nyilvántartó végeredményben elnyomó jellegének tudatosítása.
A címben használt rövidítés nem más, mint a TTK (Támogató és Tanácsadó Központok) és a SZAK (Szociális Adminisztrációs Központok) által megvalósított új Szociális Adminisztrációs Rendszer (SZAR), melynek igen találó a rövidítése, ezért nem is sikerült neki hivatalosan ezt a nevet adni. A SZAK-ok funkciója megyei szinten nem más, mint a jogosultsági feltételek ellenőrzése vagyis címkézés, érdemes és érdemtelen szegényekre. És, hogy ennek maradéktalanul eleget tudjon tenni így a kliensekre (érintett, ellátott) vonatkozó szociális jellegű adatokat külső független intézmények ill. adatbázisokkal összehangolva tökéletesíti. Hogy a "Nagy Testvér" ellenőrző szeme elől senki ne menekülhessen a szociálpolitikai koncepció két (naprakész) adatbázist jelöl meg:
Nemzeti Adó- és Vámhivatal  (NAV)
Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ)
innét már csak 1 lépés, hogy ehhez hozzácsapják a rendőrségi nyilvántartások adatbázisait is, hiszen nehogy az állam egy bűnözésre hajlamos egyént és annak családját támogassa ha már kiderült: valóban se munka-, se egyéb jövedelemmel nem rendelkezik.
A szociális skizofrénia tovább mélyül a koncepció tervezete szerint, hiszen a TTK-ban kistérségi szinteken dolgozó szociális munkások egyszerre kettős szerepet töltenek be: hatóságok és szolgáltatók egy személyben. Hatóságként mérlegeli, akarom mondani a SZAK felügyeletének árnyékában vizsgálja a segítséget kérő jogosultságát, szolgáltatóként pedig esetmenedzser.  Érintetti (ellátotti) nyelven: "élet és halál urai". Vagyis közutálatnak örvendő közfeladatot ellátó személyek lesznek.
A SZAR következményeként a szociális munkás a segítő tevékenységétől való elidegenedése tovább folyik, míg a kliens elnyomása tovább fokozódik.


a teljes koncepció itt olvasható:
A Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése