2011. április 22., péntek

II. szemétháború

Az Új Szemlélet Csoport újra "hadat üzent" a szegénységet kriminalizáló Kocsis Máténak:

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

A szemétháború folytatódik

Értesítjük a sajtó képviselőit, ahogyan az várható volt, elkezdődött a “kukázási háború” második szakasza Budapest VIII. kerületében. (“I. szemétháború”: 2010. dec. 15. - 2011. márc. 10.).

2010. december
"Álláspontom szerint a probléma megoldását jelentené a fenti tevékenységek (kukázás) visszaszorítása azzal, hogy szabálysértési cselekmények közé sorolnánk, melynek következményeként az elkövető szabálysértési eljárás keretében pénzbírsággal sújthatóvá válna."
Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester valódi álláspontja a kukázást tiltó előterjesztésében

2011. január 1.
Érvénybe lép „Máté evangéliuma”: ne kukázz! – A hatályos kerületi rendelet értelmében tilos belenyúlni a köztéri szeméttárolókba, tilos azokból bármit kivenni, vagyis tilos a kukázás.

2011. március 10.
A “szemétcsata” – demonstráció a Józsefvárosban szociális munkások és más szakemberek, kerületi lakosok, szimpatizánsok és hajléktalan aktivisták részvételével: 8 embert szabálysértés, egyet bűncselekménnyel gyanúsítanak meg. Több tucat „csatázóval” nem tudnak mit kezdeni a közterületesek és a rend őrei, így ellenük nem indul eljárás.

2011. március 21.
"Az 50 ezer Ft-os pénzbírságot még senkin nem vasaltuk be. Gyakorlatilag a szabálysértésként való kimondása megköveteli, hogy valamilyen szankcióhoz kössük..."
Kocsis Máté képmutató válasza a demonstráció után a Szempont c. műsorban

2011. március 29.
Csoportunk megkapta az állampolgári jogok országgyűlési biztosától a válaszlevelet, mivel panaszt tett a rendelet ellen annak emberi jogilag aggályos mivolta miatt. Az ombudsman “az emberi méltósághoz való joggal, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő visszásság gyanúja miatt” vizsgálatot indított.

2011. április 20.
Megérkezett az értesítés, amely szerint a rendeletet illetően benyújtott törvényességi ellenőrzési kérelmünk eredményeként Budapest Főrváros Kormányhivatala is vizsgálatot indított a rendelet ellen.

2011. április 21. – ezzel megkezdődött a “II. szemétháború”...

Az Új Szemlélet Csoport részt vett a józsefvárosi önkormányzat képviselő-testületi ülésén, hogy átnyújtsa a polgármesternek petícióját. Kocsis Máté a petíciót nem vette át, és azonnali hatállyal zárt ülést rendelt el.

A szociális munkások és szociális szakemberek továbbra sem engedik, hogy lepel kerüljön a megoldatlan problémára. Saját „küzdőfelén” hirdetik ki a szegényeket semmibevevő polgármesternek „hadüzenetüket”, mely határozatlan ideig, a rendelet visszavonásáig vagy megsemmisítéséig, az érintetteket és a szakembereket valóban bevonó konstruktív megoldás életbe léptetéséig tart.


Mert nem minden kukázó szemetel és nem minden szemetelő kukázik!

Új Szemlélet Csoport

bővebben az akcióról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése