2011. május 1., vasárnap

121 éve munkaszünettel emlékezve

"A munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepe" - 1891 óta május első napja.
Igen rosszul fordítva, nálunk csak "a munka ünnepének" nevezik. Miközben nem sokan teszik fel a kérdést, már hogy lehetne ünnepelni a munkát éppen egy munkaszüneti nappal?
Sehogy, hiszen erről nincs szó, itt valójában egy 1886-os eseményre emlékezünk, mely a Haymarket-i (sztrájk)tüntetés néven ismert. Az akkori szakszervezetek és közösségi szervezőik (community leader) a 8 órás munkanapért szerveztek sztrájkot, ez olyan volt akkor, mint ha ma egy "az 5 órás munkanapért" szerveznénk sztrájkot. Akkor volt elég hit, elszántság és öntudat a munkásokban, hogy elkezdték. A sztrájkot lezáró tüntetésen máig ismeretlen személyek bombát dobtak a rendőrökre, akik viszonzásképp a tömegbe lőttek. Többen meghaltak, majd a későbbi perekben Louis Lingg, August Spies, Albert Parsons, Adolph Fischer és George Engel anarchista és szocialista beállítottságú közösségszervezők halálos ítéletet, míg 3 másik kollégájuk Michael Schwab, Samuel Fielden és Oscar Neebe börtönbüntetést kaptak.

Ezek ismeretében tulajdonképpen május elseje a "munkaidő csökkentéséért folytatott harc" ünnepe, mely végeredményben a munka eltörléséért folytatott harc. Melyet ki-ki stílszerűen hogy máshogy is tudna ünnepelni, mint munka nélkül? Elnézve pedig a kormány új munkásellenes terveit: sztrájkkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése