2011. július 31., vasárnap

Minden rosszban van valami jó

avagy a kapitalista futball elnyomottjainak az ultráknak a tudatosság növeléséről

Biztonsági kockázat? Szélsőjobboldali (és egyéb) szurkolói csoportok vezetőinek lefejezése? Kriminalizálás?


Igen, mindez egyben....sőt.

A "sporthuliganizmus" ellen megszületett törvény minden nem elfogult hozzáértő és érintett számára nyilvánvaló: kriminalizálja az ultrákat.
Mondhatni semmi meglepő nincs ebben, hiszen az amúgy jobboldali-konzervatív kormány követi a nyugat európai tendenciát, főként az olasz és angol stílust, ami a hatalom ultrákhoz fűződő viszonyát illeti.
Illetve pontosítva, ami a mindenféle kisebbséghez (társadalmi értelemben) való viszonyt illeti.
Ugyanis paradox módon most - az egykori bonehead vezér által a parlamentben is emlegetett túlnyomórészt - a "radikál jobbos" (tisztelet a csekély kivételnek) szurkolói csoportok saját bőrükön is érezhetik, mit jelent társadalmi értelemben vett "kisebbségnek" lenni és, mit jelent az, hogyha erre a többségi társadalom kriminalizáló, diszkriminatív, megbélyegző, megfigyelő, nyilvántartó egyszóval totálisan elnyomó (zéró tolerancia) módon reagál.
Az ex-bonehead vezér lelki üdvét megnyugtató; a hazai ultramozgalom 99%-a "radikál jobbos" (az ő kifejezését használva) ideológiát vall. Ezen ultrák, most egyfajta politikai tudatosságnövelésen eshetnek keresztül azáltal, hogy az eddig általuk vallot és képviselt politikai ideológiát, most rajtuk, ellenük, velük szemben alkalmazzák. (Ezért a bevezetőben a "sőt").


2006 óta tudjuk, hogy napjainkban (legalábbis látható módon) csak a szélsőjobboldal van annyira erős, hogy felforgassa az utcákat és székházakat foglaljon el. 2006 óta tudjuk, hogy a szélsőjobboldal ellenforradalmi, valamiféle lázadó, de inkább a lázadás látszatát keltő erőt jelent. A törvényhozók ezeket a láncszemeket összekapcsolva egyértelműen láthatták, hogy a mai Magyarországon a legitimált Jobbik után, az ultrák jelentik a legnagyobb, legszervezettebb és ezáltal a legveszélyesebb erőt az országban. A "huligántörvény" eredeti célja - amellett hogy a kispolgári fogyasztói társadalom számára a legkomfortosabbá tegye a futballstadionokat és elterelje a figyelmet a focit körülvevő valódi problémákról - az, hogy a legveszélyesebb potenciális forradalmi réteg (mely bár politikai tudatát tekintve többségében ellenforradalmi) ne tudjon, vagy a folyamatos repressziók hatására már ne legyen kedve reagálni az egyre fokozódó társadalmi elnyomásra és esetleg újra utcákra vonulni. Hiszen az ultrák tudatosabb csoportjai eddig is felemelték a hangjukat és tüntettek már oly sokat: a rendőri brutalitás, a magas jegyárak, az elcsalt meccsek, a korrupt klubvezetők és hűtlen pénzéhes játékosok miatt. A probléma, vagyis az ultrák és a hatalom közötti konfrontáció nem ma kezdődött, mindössze ezzel "huligántörvénnyel" tetőzött, és ha az ultrák nem ismerik fel azt, hogy a "modern" futball létrejötte, a kapitalizmus piaci-fogyasztói jellegének köszönhető, akkor tényleg csak az egymás elleni ustawka marad. (Hiszen a hatalom szemszögéből tekintve annál jobb nincs, ha a munkásosztály gyermekei magukon töltik ki a rajtuk kívülálló okok miatt, bennük felhalmozott agressziót és dühöt.)
Kinek van ma már kedve részt venni a társadalmi rendszer megváltoztatásában, ha már korábban nem egyszer össze-vissza verték a készenlétis rendőrök, nem egyszer kapott könnygázt az arcába, vagy éppen kapott egy 30 ezer forintról szóló csekket azért, mert működésbe mert hozni egy görögtüzet? Arról nem is beszélve, ha az illető éppen felfüggesztett szabadságvesztés alatt van....
Az ultrák, ettől a törvénytől kezdve még inkább át- és megélhetik azt; például mit jelent ebben a társadalomban cigánynak lenni, a különbség az, hogy az ultra bármikor leveheti a mentalita ultra-t, az anti-antifát és a 88-as pólót, míg a cigány nem tud Jacko-féle plasztikázásba kezdeni, saját bőrükön tapasztalhatják meg milyen hajléktalannak lenni, akinek puszta léte (utcán való életvitelszerű tartózkodás) már szabálysértés vagy mit jelent melegnek, leszbikusnak lenni és pusztán szexuális orientációd miatt üldözöttként élned.
De ne legyünk elfogultak, a valódi ultra számára lonsdale márka ide, galléros felső oda, az emlegetett társadalmi csoportokhoz hasonlóan nem igen választhatnak, - a cigányok nem kérték, hogy gettókba elkülönülten éljenek, a melegek és leszbik nem választhatnak, hogy kihez vonzódnak, s a hajléktalanoknak se sok választása van, hogy hol tartózkodjon ha nincs lakása, ahogyan majd - ettől a törvénytől kezdve ismerszik meg ki is a valódi ultra, hiszen ez a felfogásuk, ez a mentalitásuk, ez a létük.
A kérdés már csak az, meddig hagyja magát befolyásolni emberellenes ideológiák által és meddig marad változatlan ez a bizonyos 99%.


Radikális szociális munkás javaslat:   

főként Németországban jellemző, hogy a közösségi szociális munka és a szociális munka csoportokkal munkamódszer keretében szociális munkások, vagyis nem rendőrök és nem egykori kiöregedett-kispolgáriasodott  ultrák "kontrollja" alatt alkotnak a szurkolótáborok. Főleg alacsonyabb osztályokban jellemző előzetes egyeztetések és kompromisszumok eredményeként pl. a pirózás és egyéb hangulat és látványtényezők beiktatása, ill. akár politikai állásfoglalások, kommentek, melyek valljuk be minden focit szerető számára plusz élményt nyújtanak. Itthon ez egy nagyon kezdeti, úgymond megfigyelő szakaszig jutott el, ahol szociális munkás hallgatókat szervezett keretek között elvittek mérkőzésekre, ahol testközelből tanulmányozhatták az ultrák mentalitását. Azonban ezt követően győzött a rendészeti lobbi, melynek hátterében a jobboldali-konzervatív ideológia áll, hiszen könnyebb büntetni, szankcionálni, mint a probléma valódi okát leleplezni, megértetni. A tudatosság növelése és a képességfejlesztés, ahogyan mi ezt nevezzük időigényes folyamat és a kapitalista társadalomnak nincs ideje, hiszen állandósult fenyegetés veszélyezteti mindennapjait benne azokat, akik ennek a rendszernek a haszonélvezői. Ezért mindig a könnyebb szankció, rend, elnyomás szentháromsághoz nyúlnak. 



"Lázadás örökké!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése