2011. augusztus 25., csütörtök

Egy korrekt szakmai "iránymutatás"

A 10-ek tanácsa tegnapi ülésén tárgyalta a BRFK, illetve az esetek egy részében az érdekükben közreműködő kerületi önkormányzatok megkereséseit, melyben kérik, hogy az utcai gondozó szolgálatok adják át az ügyfeleikre vonatkozó adatokat, illetve velük együtt keressék fel a területükön élő embereket.

Álláspontunk az ügyben egyértelmű, a hatályos adatvédelmi törvény (1992. évi LXXX. törvény) nem teszi lehetővé az ilyen típusú adatszolgáltatást. Adatot igényelni csak írásban, a konkrét ügy és a felhasználás céljának megjelölésével, és a megjelölt céllal arányos mértékben lehet. Adatszolgáltatásnak minősül az is, ha az utcai szociális munkások kikísérik a rendőröket az általuk ismert helyszínekre, az általuk ismert emberekhez. Ezen felül a közös látogatás a Szociális Munka Etikai Kódexébe is ütközik (http://3sz.hu/sites/default/files/uploaded/etikai_kodex_2011.pdf), és az utcai szociális munkás és kliense közötti bizalomvesztéshez vezet.

Az elmúlt napokban több szervezet is képviselte ezt az álláspontot a rendőrséggel szemben, véleményüket minden esetben elfogadták. Ha esetleg nálatok bármilyen probléma merülne fel, természetesen minden segítséget megadunk megoldásához, kérem, azonnal jelezzétek!
Segítené munkánkat, ha megírnátok, hogy nálatok pontosan mi történt, milyen kéréssel, és ki fordult hozzátok, és mi lett a tárgyalás eredménye. Előre is megköszönjük, ha ezt megírjátok!
 
Üdvözlettel: Kártyás Irén (a 10-ek tanácsa megbízásából)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése