2011. szeptember 3., szombat

Az Új szemlélet Csoport állásfoglalása Tarlós bűnbakképző beszéde ellen

A hajléktalan ellátásban dolgozó szociális munkásokként felháborít bennünket, a főpolgármester felszínesen általánosító véleménye, miszerint „létezik hajléktalanbűnözés”.

A főpolgármester kijelentése merev, leegyszerűsítő gondolkodásra utal, mellyel Tarlós István joggal pályázik „Rudolf Giuliani legjobb tanítványa” címre. (New York egykori polgármestere, a zéró tolerancia elterjesztője, akinek köszönhetően a new york-i hajléktalanok a föld alá, metrójáratokba költöztek és végképp megszakadt a civilizált társadalommal való bármiféle kapcsolatuk). 



A főpolgármester ezen véleményével – minden retorikai bukfenc ellenére –  csatlakozott ahhoz a szélsőségesen kirekesztő táborhoz, melynek tagjai a "cigánybűnözés" szót beemelték hétköznapi szóhasználatukba.

A „hajléktalanbűnözés” bekerülése a közbeszédbe (a közgondolkodásba) nagyon káros folyamatokat indíthat el. A hajléktalan emberek eddig is a társadalom legkirekesztettebbjei közé tartoztak. A „tarlósi” kijelentésekkel helyzetük ezután csak tovább fog romlani, s még inkább a társadalom peremére szorulnak, ahonnan már nem lesz visszaút.

Tarlós István átlépett egy olyan határt, melyet egy felelősen gondolkodó, és az alapvető demokratikus értékeket magáénak valló politikusnak nem lenne szabad.
Kiemelt közszereplőként tisztában kell lennie azzal, hogy megnyilvánulásai formálják, befolyásolják a közvéleményt; az ilyen és ehhez hasonló kijelentések szociálpedagógiai szempontból is igen károsak, nem csak a felnőtt, hanem a felnövekvő állampolgárokra nézve is.

Szociális munkásokként elutasítjuk a címkézés és a bűnbakképzés minden formáját, így ezt is! Ahogyan elutasítjuk azon szociális szakemberek viselkedését is, akik a polgármester eddigi és ez utáni „szakmapolitikai” megnyilvánulásainak az igazi súlyát adták, akik tárgyaltak és szóba álltak vele, javaslatokat tettek neki. Őket ezúton arra kérjük, szakítsák meg tanácsadói szerepüket és tegyenek eleget a Szociális Munka Etikai Kódexének.

A hajléktalanság nem rendészeti kérdés, hanem alapvetően szociális probléma. Átfogó társadalompolitikai intézkedésekre van szükség, nem börtönökre és gumibotra!

 Új Szemlélet Csoport

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése