2020. november 26., csütörtök

SZMME levele Fülöp Attila államtitkárnak

Elfogtunk egy levelet, melyet, még a hónap elején küldött a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete a szociális ügyekért felelős államtitkár Fülöp Attilának.


 

SZOCIÁLIS MUNKÁSOK MAGYARORSZÁGI EGYESÜLETE  HUNGARIAN ASSOCIATION OF SOCIAL WORKERS

* Bejelentett cím: 1163 Budapest, Veres Péter u. 85.

Bankszámla: OTP Bank Nyrt. 11705008 - 20118020

Levelezési cím: 2014 Csobánka, Tótsarok u. 3.   E-mail: gosztonyi.geza@gmail.com

 

Fülöp Attila

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Szociális ügyekért felelős államtitkár

info@emmi.gov.hu

 

Tisztelt Államtitkár Úr!

 

A Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME) a COVID-19 járvány időszakában megtett intézkedések kapcsán szeretné felhívni a figyelmet a szociális-, gyermekjóléti- és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók, és rajtuk keresztül az ellátottak védelmére.

Az ágazatban közel 100 ezer ember végzi munkáját, és sok százezer személy ellátása múlik a mi munkánkon.

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a járvány 2. hullámának időtartama alatt meghozott intézkedések – beleértve a Kormány 2020. november 9-én meghozott döntéseit is –, nem foglalkoznak az ágazatban dolgozók, és az ágazatban ellátottak védelmével. Emiatt szeretnénk felhívni a döntéshozók figyelmét az alábbiakra:

§  Kérjük a kormányzatot, hogy a járványhelyzettel kapcsolatban őszinte, transzparens kommunikációt folytasson. A valóság elfedése, a valóságosnál jobb helyzet látszata csak feszültséget szít, és lehetetlenné teszi a hatékony problémamegoldást. Ártalmasnak és kerülendőnek tartjuk egyes fenntartók pellengérre állítását, hibáztatását.

§  Kérjük, hogy az általános döntéseket követően a lehető legrövidebb időn belül szülessenek meg az ágazatot érintő iránymutatások, döntések. Az iránymutatások részletesen reflektáljanak a terület problémáira, kiindulási alapként a tavaszi iránymutatások elfogadhatók, de szükséges a terepen dolgozó munkatársak tapasztalatainak, kérdéseinek és probléma-felvetéseinek szisztematikus begyűjtése.

§  Kérjük, hogy a módszertani feladatellátáson keresztül legyen elérhető olyan - folyamatosan (munkaidőben) elérhető - szakmai diszpécser-szolgálat, amely képes a megfelelő válaszadásra.

§  Elengedhetetlennek tartjuk a szociális szakosított ellátásokban és a gyermekvédelmi szakellátásokban a rendelkezésre, a koronavírus okozta járvány személyi feltételekre gyakorolt hatásának felmérését. A kormányzat biztosítson szakmai és anyagi segítséget - központilag és koordináltan - az ellátottak megfelelő szintű ellátásához.

§  Kiemelt figyelmet kell fordítani a kis létszámú szolgáltatókra, az egyszemélyes szolgáltatások­ra, és azon intézményekre, melyek szolgáltatás-hiányos környezetben működnek – ezeken a helyeken a kiesés az ellátottak alapvető jogait csorbítja, és alapvető szükségletek kielégítését lehetetleníti el.

§  A nappali ellátások esetében kérjük a tavasszal alkalmazott intézkedések felélesztését: az elektronikus- és a lakókörnyezetben történő feladatellátást.

§  Szükségesnek tartjuk, hogy a köznevelési ágazathoz hasonló, kiterjedt és rendszeres szűrési program induljon a szociális ágazatban dolgozók körében is. Kiemelten fontos a szűrés az időseket, a krónikus betegeket és a fogyatékkal élőket ellátó intézményekben, az 50 év feletti szociális szakdolgozók körében. Kérjük, az ágazat vezetése vizsgálja meg, hogy miként csökkenthető a fertőzési kockázat az ágazat idős, nyugdíj előtt álló, illetve egészségügyi panaszokkal küzdő munkatársai körében.

§  Kérjük a 2020. évi finanszírozási szabályok korrekcióját, tekintettel arra, hogy számos szolgáltatás vis maior fennállása miatt nem képes a szolgáltatását a tervezett módon működtetni, s ezért a teljesítmény-alapú finanszírozása ennek megfelelően csökken, miközben a működési költségei nem, vagy csak kis mértékben.

§  Elvárjuk, hogy Magyarország Kormánya a szociális-, gyermekjóléti- és gyermekvédelmi ágazatban dolgozókat más humán ágazatokhoz (köznevelés, egészségügy) elismerje, megbecsülje, és ennek megfelelő módon ezt a társadalom felé kommunikálja. Elvárjuk, hogy - az egészségügyhöz hasonlóan - e megbecsülést anyagilag is kifejezze egyszeri juttatásként, és a 2021. évi bérfejlesztések formájában.

§  A különleges működési körülmények miatt kérjük, hogy a 2021-től tervezett szakmai változások esetében a módosításokat ennek megfelelően ütemezzék át.

Tekintettel arra, hogy a védekezés feladatai az ágazatban jövő tavaszig meghatározók a mindennapi munkában, elengedhetetlen, hogy az ágazat iránytás érdemben foglalkozzon a kialakult helyzettel, és betöltse szerepét.

Tisztelettel:


Gosztonyi Géza

Elnök

Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete

+(30)-354-3737

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése